Ακόμα με την πιπίλα; Πώς θα το βοηθήσετε να την κόψει
Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος είναι ιδιαίτερα έντονο στα βρέφη και για τα περισσότερα, η πιπίλαείναι μια εύκολη και βολική λύση για να καθησυχάζονται και να αποκοιμούνται. Το αντανακλαστικό αυτό φθίνει σταδιακά και συνήθως εξαφανίζεται μετά τους 12 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όμως, αν και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να εξασφαλίσουν ότι η χρήση της πιπίλας θα έχει εγκαταλειφθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μην προκληθούν ζημιές στα δόντια του παιδιού, δεν είναι λίγα τα πιτσιρίκια που εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από το αγαπημένο τους… αξεσουάρ, ακόμα και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού! Αν αναζητάτε κάποιον αποτελεσματικό τρόπο να κόψει αυτή τη συνήθεια, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν:
- Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του παιδιού και προσπαθήστε να διακρίνετε σε ποιες περιστάσεις έχει ανάγκη από την πιπίλα του. Όταν βαριέται; Όταν είναι εκνευρισμένο ή κουρασμένο; Ή μήπως όταν αγχώνεται; Στη συνέχεια, προσπαθήστε να του δώσετε κάποια εναλλακτική λύση. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο και ξέρετε πως όταν κουραστεί θα ζητήσει την πιπίλα του, πάρτε μαζί σας μερικά βιβλιαράκια ή παιχνιδάκια που θα του αποσπάσουν την προσοχή. Όταν το δείτε φοβισμένο ή αγχωμένο, προσπαθήστε να το καθησυχάσετε με αγκαλιές και φιλιά.
- Φροντίστε να το επαινείτε όταν καταφέρνει να περάσει αρκετή ώρα ή να αποκοιμηθεί χωρίς πιπίλα.
- Περιορίστε τη χρήση της μόνο τις ώρες που το παιδί βρίσκεται στο σπίτι, αφού πρώτα του εξηγήσετε ότι η πιπίλα είναι κάτι που δεν μπορείτε να παίρνετε μαζί σας όταν πηγαίνετε στον παιδικό σταθμό, στο πάρκο ή γενικά εκτός σπιτιού. Ή περιορίστε τη μόνο τις ώρες του ύπνου και μόλις ξυπνήσει το παιδί βάλτε τη σε ένα κουτί κάπου ψηλά, ώστε να μην παρασυρθεί και την πάρει κάποια στιγμή της ημέρας που θα θέλει να χαλαρώσει.
- Σταματήστε να αγοράζετε καινούριες πιπίλες και εξηγήστε στο παιδί ότι μέχρι να χαθούν ή να καταστραφούν όσες υπάρχουν στο σπίτι, θα πρέπει να έχει μάθει να ζει χωρίς αυτές γιατί δεν πρόκειται να πάρετε άλλες.
- Κάντε μια επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, αφενός για να ελέγξει την κατάσταση των δοντιών και της γνάθου του και αφετέρου για να εξηγήσει κι εκείνος από την πλευρά του στο παιδί τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να κόψει την πιπίλα, προκειμένου να έχει γερά και όμορφα δοντάκια.
- Οργανώστε ένα πάρτι! Πείτε στο παιδί ότι πλέον είναι μεγάλο αγόρι/κορίτσι κι ότι δεν χρειάζεται την πιπίλα την οποία θα αποχαιρετήσετε με μια μεγάλη γιορτή στην οποία θα καλέσετε τους συγγενείς και τους φίλους του. Ορίστε μια ημερομηνία και εκείνη τη μέρα εξαφανίστε όλες τις πιπίλες από το σπίτι.
- Μην περιμένετε ότι θα είναι εύκολο. Υπάρχουν παιδιά που το παίρνουν απόφαση και εγκαταλείπουν την πιπίλα τους χωρίς πείσματα. Κάποια άλλα όμως νιώθουν εκνευρισμό και χρειάζεται να περάσουν αρκετές μέρες μέχρι να συνηθίσουν στην απουσία της. Εάν το δικό σας ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, αυτές τις μέρες θα χρειαστεί περισσότερη κατανόηση και αγκαλιές από εσάς -αλλά και να δείξετε σταθερότητα με τη στάση σας.